Smeštaj Sokobanja

o sokobanji

Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i ima najdužu tradiciju razvoja banjskog  turizma. Početak oranizovanog turizma računa se od 1837. godine kada je Knjaz Miloš izadao prvi uput, tj. vaučer zastavniku Lazareviću za boravak i lečenje u Sokobanji.
Soko Banja nema razvijenu privredu, osim turističke, tako da je celokupni privredni razvoj ove opštine podređen upravo turizmu. Taj razvoj zasniva se, kako na povoljnom turističko - geografskom položaju tako i na bogatstvu prirodnih i antropogenih motiva. Poseban turistički motiv Sokobanje zasnovan je na kompleksu klimatskih i hidrografskih vrednosti.
Najniži delovi opštine Sokobanja odlikuju se umerenim klimatskim karakteristikama, koje odgovaraju srednje visinskoj klimi, a u obodnim planinskim delovima teritorije zastupljen je planinski klimatski tip. Prostor Sokobanje karakterišu veoma povoljne klimatske karakteristike koje joj daju obeležja klimatskog lečilišta, odnosno vazdušne banje.
Izvanredna priroda, pogodna klimai  bogatstvo termomineralnih izvora su glavni motivi koji iz godine u godinu privlače sve veći broj turista i zahvaljujući kojima je Sokobanja danas jedno od najposećenijh turističkih mesta u Srbiji.
Poseban značaj razvoju turizma na prostoru Sokobanje daju i antropogene turističke vrednosti. To su u suštini komplementarne turističke vrednosti koje doprinose obogaćivanju turističkog boravka. Na prostoru ove kotline pojavljuje se u vidu kulturno – istorijskih spomenika i kulturno – turističkih manifestacija.
 

Pretraga

Video

Ko je online?

Ukupno na vezi:

1

Na vezi u poslednja 24h:

58